DHS Blogg
Bli med på studietur til Edinburgh!
Kjære DHSere, nå er tiden her hvor påmelding til studietur legges ut. I år er det nye trakter som skal utforskes da vi setter nesen mot Skottland! Edinburgh er en by full av kulturarv, med et spenn av arkitekturiske skatter. Her kan du oppleve alt fra middelalder slott, til neoklassiske bygg. Denne turen vil du ikke gå glipp av!
Men ikke ta meg for god fisk; la oss mimre tilbake til fjorårets tur for å vise at det ikke bare er destinasjonen som gjør en DHS studietur verdt hver krone:
Les reisebrev fra Budapest 2023:
https://www.dhsntnu.no/blogg/lzir8qw6qfaqszhipjbythji2nin77
Her finner du reisebrevet fra fjorårets tur; vi håper dette gir deg lyst til å bli med oss til Edinburgh!
Om du ønsker å få en slik opplevelse er det bare å melde seg: https://forms.gle/PJqnZxPkT17fxLFU9
Men husk; påmelding er bindende^
Pris for turen er 4500 kr. Betaling og påmeldingsfrist er 15.februar! (Påmeldingsfrist gjelder så langt plasser holder)
I sofaen med Peter: bachelortiden
Mine kjente og kjære DHSere; nå er det endelig julefri! Det er nok flere som den siste uken har pustet lettet ut og er mer enn klar for å spise alt for mye ribbe (pinnekjøtt) og ta det helt med ro. Men denne admiralen vet at det er flere som nå til nyåret skal starte på noe som kan virke skummelt; bacheloroppgaven. For å gi våre DHSere ro i sjelen for juletiden kommer det her tips og triks, generell informasjon, og litt erfaringer fra ulike studenter!
HIST2020 eller HIST2010?!??!!?
Om du har vært innom studentweb har du muligens sett at det er 2 ulike koder for bacheloroppgaven. Stress ikke mine barn, for dette er helt ufarlig. Nå over jul er det bare å være oppmeldt til begge. Valget av kode trenger du ikke å ta før du har fått utvalgt veileder. Fristen for dette er 1.februar.
Men Peter, sier du, jeg vet jo ikke engang hvordan man velger veileder? Må jeg gjøre noe? Er det alt forsent? Kommer verden til å gå under?
Igjen kan jeg berolige dere med at dette ikke er noe dere MÅ ha funnet ut før oppstarten i januar. Flere av dere vil nok velge veileder på den vanlige måten: det vil bli sendt ut en liste hvor dere kan velge noen ulike veiledere, basert på ulike temaer de interesserer seg for. All informasjon om hvordan velge tema og veileder vil bli gitt ved første forelesning i faget.
Det pleier å være 4 forelesninger på nyåret:
første: finne tema/veilder
andre: litteratursøk
tredje: kilder og referanser
fjerde: oppgavestruktur
Nøyaktig oppsett kan være annerledes, men dette er temaene dere vil gå gjennom i løpet av januar.
Det er derimot mulig for den som ønsker å starte tidlig å ta kontakt med veiledere selv. Som nevnt er det ulike emnekoder, disse er en måte å skille de 2 instituttene på. Den beste måten å korte ned listen er å tenke seg til om du er mer interessert i klassisk eller moderne historie. Videre kan du så se på ansattlisten for enten IHK (klassisk) https://www.ntnu.no/ihk/ansatte eller IMS (moderne) https://www.ntnu.no/ims/ansatte. Her vil du kunne klikke inn på profilene til ulike professorer og lese om hva de spesialiserer seg i (noen har også listet opp temaer de ønsker å veilede innenfor), og sende mail til de som har temaer som du interesserer deg for. NB: om du sender mail nå i jul er det ikke sikkert at du får svar, men det har aldri skadet å prøve! Admiralen kan signere på at dette er en god måte å finne ut hvilke temaer og veildere som passer for deg, da du enten får kontakt med noen direkte, eller kanskje tips om deres kolleger som kan passe bedre.
Om du alt har et tema for oppgaven, er det mulig å finne en veileder som jobber med noe lignende, og høre om de er veiledere dette året.
Men Peter, det er skummelt å sende mail… Her har du en liten mal for hva man kan sende:
Hei,
Jeg skal dette semesteret skrive BA i historie, og lurte dermed på om du stiller som veileder? Jeg har ideer som omhandler temaer som (sett inn dine ønskede temaer), og ser via NTNU sine sider at dette er temaer som går godt med ditt felt. (Om du har tenkt på problemstillinger kan du nevne disse også)
Om dette er temaer du ser deg enig i vil passe mot din veiledning vil jeg gjerne ta et møte!
Mvh (ditt navn)
Når du skal sende inn ditt ønske om tema og veileder i sent januar, vil det opprettes en mappe på blackboard. All informasjon om dette vil gis under forelesningene. Om du alt har avtalt internt med veileder kan du sende inn navn og tema med notat om at dette alt er avtalt.
Når februar ruller inn startet det hele. Det er forskjellig fra veileder til veileder hvor aktive de er i å ta kontakt, så om du ikke hører så mye fra de: SEND MAIL! Det er til stor hjelp å møte med veileder jevnlig, særlig i starten når en skal finne hovedkilde og skriveform. Det er ikke alltid så enkelt å ta slike valg selv, så å høre på veileders tips vil ofte være en stor fordel!
Våre beste tips er å sette opp en plan for perioden alt i februar. Dette kan gjøres på flere måter, men en måte kan være slik;
februar: kildesøking og innhenting av informasjon
mars: avgrensning av oppgaven
april og mai: skriving
Dette er ikke noe du må låse deg til, du bruker den tiden du trenger, men husk å bruke god tid på avgrensing, kilder og å finne skriveform!
En bachelorbuddy for sosialt samvær og mental støtte hjelper mye. Bruk de 4 undervisningstimene til å høre om noen har samme tema, eller finn 1 eller fler du kan sitte å rante med (mot slutten er dette et must)! Sett faste tidspunkt for arbeid med en venn så dere kan holde hverandre ansvarlig for å jobbe jevnt.
Til sist vil jeg understreke at du MÅ TA PAUSER og finne på noe gøyt mellom slagene (kanskje studietur;)). Starter en tidlig vil det være mye lettere å komme seg gjennom bachelortiden. Snakk med medstudenter, veileder, eldre studenter, alle du kan, og husk at dette går helt fint.
Men først må du ta deg en vel fortjent juleferie, og nyte fritiden!
GOD JUL og GODT NYTTÅR!
-Peter
Tordenskjold: mannen, myten, maskoten
Peter Wessel Tordenskjold
11.november skal vi samles på taijisenteret for fest! Men hva skjer, spør du deg selv? Hvorfor feirer vi dødsdagen, hva er dødsdagen, hvem er Tordenskjold? Så mange spørsmål dukker opp i møte med et slik arrangement som “Tordenskjolds dødsdag”, men her får du en forklaring for hva som skjer, hva du trenger, og hva du kan forvente!
NB: VI AVSLUTTER KL 23, SÅ VI TAR FESTEN VIDERE TIL BYEN
det er ikke tillatt med sko i lokalet, så de taes av i gangen!
Tordenskjolds dødsdag er en ganske ny feiring i DHS, og er ment å være en måte for studentene å kunne knytte seg opp til linjeforeningens maskot på en festlig måte. Det er ingen behov for å ha med seg noe annet en noe godt i glasset, og du trenger ikke å stresse med å vite hvem Tordenskjold var. Alt vi ønsker er at våre medlemmer og deres venner skal kunne møtes for en skål, i en atmosfære som kun DHS kan skape!
For kvelden er det noen faste ting vi har på kalenderen.
Quiz om mannen selv, sang og ikke minst skuespill (av svært uproffesjonelle skuespillere). Dette er en festlig afære, så ikke la deg skremme av tittelen “dødsdag”, her er vi for å feire! Sangen vi synger er “Tordenskjold-sangen”, en tekst som går til melodien av “kua mi jeg takker deg”. Og for de som liker å være forberedt vil den være her!
sangtekst:
Jeg vil sjunge om en helt, vidt berømt ved sund og bælt, om en herre kæk og bold, om den tapre Tordenskjold.
Mens i vuggen han lå svøbt, Peder Wessel var han døbt, på fregattens skansevold, fik han navnet Tordenskjold.
En gang på den svenske strand gik han med sin flok i land, da brød frem et rytterhold, ville fange Tordenskjold.
En dragon stak hånden frem men han trak den aldrig hjem; han ham tro’de i sin vold. ’Den gang ej!’ sa’ Tordenskjold.
Rask han voksed’ sig på val fra matros til admiral; ingen æresglimmer goldd dog fordærved’ Tordenskjold.
Al hans manddom og bedrift kan ej stå i dette skrift; eventyr i hundred’ fold er fortalt om Tordenskjold.
For sin synd af hjertens grund bad han i sin sidste stund, gav sin sjæl så Gud i vold. Sådan døde Tordenskjold.
Skal til kamp på bølgens top Dannebrog i stavnen op gid der bag dets røde fold står en helt som Tordenskjold
Er det et konkurranse menneske i deg som ikke klarer å møte en plass hvor det er quiz uten foreberedelser?
podcast episode fra “half-arsed history” : https://open.spotify.com/episode/69N3lj2EMmwzNPoy2dR5gE?si=75d09cb5de4344ff
10 faktaer:
Tordenskjold's ekte navn var Peter Jansen Wessel.
Han ble født 28. oktober (eller 7.November ifølge noen kilder) 1690 i Trondheim.
Tordenskjold ble med i den kongelige dansk-Norske marine når han var 18 år gammel.
Han ble raskt kjent for å være en usedvanlig god, men eplekjekk sjømann.
In 1716, fanget Tordenskjold en stor del av den svenske transportflåten, noe som førte til at kong Karl 12 ville gjøre retrrett fra sin invasjon av Norge.
Navnet Tordenskjold fikk han av kong Fredrik 5 når han adlet i 1716.
Tordenskjold var kjent for å begi seg ut på modige, men dristige handlinger under sjøslag.
Tordenskjold ble stilt for krigsrett for kriminell hensynsløshet, men ble til slutt frikjent.
Han døde i en alder av 30 i duell med den svenske offesieren Jacob Axel Staël von Holstein 12. november 1720.
Grunnet hans utrolige talent og dristige metoder, ble Tordenskjold fort en legende, noe som gjør at det eksisterer flere anekdoter som ikke nødvendigvis har fotfeste i historie.
Kilde: Van Gerven, T. (2018). Whose Tordenskjold? The Fluctuating Identities of an Eighteenth-Century Naval Hero in Nineteenth-Century Cultural Nationalisms. Romantik (Aarhus), 7(1), 17–46. https://doi.org/10.14220/jsor.2018.7.1.17
Vi fra styret håper å se deg den 11.november kl 19!
Halloween med DHS?!?
Det stemmer. Lørdag 28.10. fra kl 19.00 har DHS dørene åpne i Nidaroshuset. Bilettsalget stenger snart, så du kjære leser, burde ha anskaffet deg din billett.;-) Er det en ting jeg kan love, så er det en sabla god kveld.
Men Peter, sier du, jeg har billetten min, men jeg vet ikke hva jeg skal ha på meg:(((((
Slapp av min venn, for admiralen har selvfølgelig en liste med fantastiske last-minute costumes, perfekt for deg som sitter på vippe-pinnen å hente inspirasjon fra!
Want to break free-Freddy Mercury
Dette er en klassiker av et kostyme som er utrolig enkel å få til; med en liten melding til din nærmeste som har miniskjørt, strømpebukse og leppestift, er alt du selv trenger å ordne, en liten bob fra arti læll. Tipset her er å ikke henge seg opp i detaljer, når en dukker opp med bart og miniskjørt er det ofte nok for å få frem at du er selveste Freddy.
Mia Wallace fra Pulp fiction
Når jeg først skal fremme et enkelt kostyme som kun trenger en svart bob, er Mia Wallace en sikker vinner. med hvit skjorte og svart underdel, er det kun en liten dans som trengs for å fullføre denne looken.
Dwight Schrute fra The Office
Denne mannen har en enkel stil, noe som gjør at antrekket er enkelt å finne enten i eget klesskap, eller i nærmeste fretex. Det viktigste for dette kostymet er midtskillet og de karakteristiske brillene. Noen av dere har sikkert alt akkurat disse brillene, men hvis ikke er det mange briller på bruktbutikker som en enkelt kan ta glasset ut fra. Her er det bare å leve seg inn i karakteren, og du vil ha et kostyme flere vil smile av.
Damian fra Mean girls
Med den ryktede reboothen av filmen, er det både passende, og dustete enkelt å kle seg ut som denne ikoniske karakteren. Store solbriller og en blå hettegenser, og en lapp med sitatet “She does not even go here”, rundt halsen er alt du trenger for et enkelt og ikonisk kostyme.
The matrix
Trolig et av de enkleste kostymene, men alltid en klassiker. Har du noe svart i hus? Kanskje tilogmed noe svart i skinn?! Ta på deg solbriller, sleek bak håret, og gå med et mystisk og alvorlig ansikt hele kvelden, og alle vil vite at du tok “the red pill”.
Kattepus
Er du helt tom for ork, gjør som Paul Mccartney her og gå som en katt. Svarte klær og et par ører er nok for å få frem hva du er, og du kan heller bruke tiden din på å kose deg i godt selskap.
Kim Possible
Har du cargobukser og svart crop-top? Da har du et halloween-kostyme! Kim Possible er et enkelt, men solid kostyme for deg som bare vil komme deg ut av døren. Har du rødt hår, er dette bare perfekt!
Uansett hva du har på deg, kostyme eller ei, gleder jeg meg til å feste med dere alle!
Jeg legger med informasjonen her slik dere umulig kan misse det;)
Link til arrangement: https://fb.me/e/2U6KZ6DWv
Medlemspris: 100,-
Ikke-medlemspris: 150,-
Merk betalingen på vipps med “halloween-fest” til 662928, eller til kontonummer 6402.05.02213
Vi ses,
Peter<3
I sofaen med Peter: Høstens beste
LØV IS IN THE AIR!
Kjente og kjære DHSere, jeg ønsker å by dere alle til et øyeblikk i min sofa. Sett dere godt til rette, for jeg ønsker at dette skal være et fint og stille øyeblikk sammen.
Det er høst, en tid som flere ser på som dyster. Eksamensdatoene er bare en side unna i kalenderen, det er begynt å bli kaldt, og været svinger mer enn en båt til sjøs. Det er dog så mye vakkert med denne tiden; turstier dekt i løv, høstfargede klesplagg, varm drikke i koppen, og ikke minst underholdningen.
Filmer, bøker, sanger ... utallige medier er inspirert av nettopp denne tiden vi står oppi. Så, med mål om å bære dere alle gjennom starten av denne kalde tiden, ønsker jeg å komme med de beste tipsene for underholdning som kan holde en varm.
Filmkveld med noen du har kjær er alltid en god ide. Med dette har vi en liten liste med filmer, både klassikere og nyere skapelser som gir deg en følelse av høst. Og ikke minst, en liten liste med sesongens viktigste (etter min mening), skrekkfilmer.
Fantastic mr. fox
Fantastic mr. fox, eller Den fantastiske Mikkel rev, er en klassiker for mange. Om du ikke har sett denne sjarmerende og humoristiske barnefilmen fra 2009, er dette tiden får å gjøre det. Fantastic mr. Fox er basert på barneboken fra Roald Dahl, av samme navn. Roald Dahl er sett på som kanskje en av verdens beste barnebokforfattere, og denne fortellingen er ingen unntak! Med en animasjonstil og fortellingsmetode som varmer bare slik Wes Anderson kan, og med en humor som slår ann for store og små, er det umulig å ikke anbefale denne skatten for din neste filmkveld.
When Harry met Sally
Admiralen må innrømme at romantikk og høst er noe som får denne sjømannen til å gynge. Filmen er fra 1989, men holder seg frisk selv 34 år senere. Flere av dere har vel alt sett denne, men som med gode filmer flest, skal denne også ses flere ganger for å virkelig verdsette den.
Little women (2019)
Little women, en fortelling som like gjerne kunne vært blant høstens boktips som filmer. Jane Austins fortelling om søstrenes samhold og liv blir i denne utgaven fra 2019 bare så flott gjenfortalt! (og det skader ikke med Timothée Chalamet og Florence Pugh på samme skjerm.) Denne filmen er en du muligens alt har sett, men som burde ses med jevne mellomrom, og hvilken tid på året er bedre å se litt periodisk kjærlighet på enn høsten?
BIG FISH
En Tim Burton film som treffer alle mine krav for en god høstfilm. Denne filmen er magisk og mystisk, men også så nær og kjent. Fargene og temaet er som skapt for høstens kulde, så denne skal ivertfall jeg, kjære leser, se igjen denne høsten!
Fearstreet serien
Hva er høst uten skrekkfilmer? Disse filmene fra 2021 er orginale fra Netflix, og er en serie med flere kjente ansikter. De ulike filmene er inspirert fra ulike år, med alt fra 90-talls throwback, til 1600-talls skrekk. Trilogien er perfekt for en bingewatch, så jeg oppfordrer til å ta en kveld med noe godt i glasset i godt selskap.
I onde dager (The Trip)
Er ikke skrekkfilm helt din greie, men du vil fortsatt komme i stemning for halloween? Dette er en norsk film som setter et humoristisk preg på skrekkfilmer. Filmen handler enkelt om et ektepar som begge planlegger å drepe hverandre, men noe (eller noen) kommer i veier for dette.
The adams family
En KLASSIKER for flere, men om du enda ikke har sett denne filmen (selv etter Wednesday), er det på høy tid. Denne filmen er en klassiker av en grunn. Her er det flere å velge i, men jeg stiller meg nøytral i en favoritt, og velger heller å si at uansett hvilken, vil den få deg i halloween-stemning!
Ikke så glad i film? Ser du på deg selv som en gammel sjel, eller en Rory Gilmore kinda main-character? Uansett årsak til at du vil lese bøker (eller om du vanligvis ikke leser), vil denne listen forhåpentligvis inspirere deg for høstens lesing.
Frankenstein av Mary Shelly - bok
Den første av admiralens bok-anbefalinger for høsten er en tung en, men dog en som er klassisk av god grunn. Til manges overraskelse er det vitenskapsmannen, og ikke monsteret som heter Frankenstein i denne novellen fra 1818. En må da bare lure, hvilke andre overalskelser skjuler seg i sidene? Boken er ikke så lang som en først ville antatt, rundt 250-300 sider. Det hele spørs hvilken utgave du får tak i.
Before the coffe gets cold av Toshikazu Kawaguchi - bokserie
Denne boken har nok flere hørt om fra tiktok, men visste du at det er en bokserie? Jeg kan selv signere for at om du har lest den første, burde du virkelig plukke opp de neste. HAR DU IKKE LEST ENDA? Denne lettleste bokserien er som en varm kopp kaffe en kald høstdag (hihi), 4 søte fortellinger som alle tar sted i en liten kafe. Med sine omtrent 200 sider får den en stor tommel opp fra Peter.
De neste heter:
tales from the cafe
before your memory fades
before we say goodbye
På vegne av venner av Kristopher Schau - bok
Denne er nok mindre kjent, men på sine nette 92 sider er det null stress for dere historikere som har løftet på Blockman. Boken har som mål å få deg til å tenke på hva du har, og sette pris på det, noe jeg vil påstå den får til meget godt. Forfatteren er en kjent figur i musikk og TV, og han gjorde stort inntrykk med den nye siden en ser gjennom denne boken. Dette er en bok jeg tror selv den som ikke leser ville både klart å komme seg gjennom, men også likt.
Byens spor av Lars Saabye Christensen - bokserie
Dette er en fin norsk bokserie med 4 bøker. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har lest mer enn den første boken i serien, men den første har fått meg til å ville lese de neste snarest. Boken har mye dialog og bærer deg gjennom realistiske og kjente bilder av verden. Bøkene er rundt 400 sider, men er virkelig verdt det om du er på jakt etter en realistisk serie denne høsten.
Første bok i serien heter Ewald og Maj, de neste er Maj, skyggeboken, og Jesper og Trude.
Sist, men ikke minst, er musikk. Å gå en tur i høstværet er ikke helt det samme uten rett spilleliste, derfor har jeg listet opp noen av mine repeats for høststemmningen. Hvem vet, kanskje du får en ny favoritt?
Harness your hopes - B-side av pavement
Eleanor rigby av the beatles
Maple syrup av the backseat lovers
All Too well (Taylors version) ((Tordenskiold anbefaler også 10 minute)) av Taylor Swift
Island in the sun av Weezer
Vienna av Billy Joel
We fell in love in october av girl in red
The night we met av Lord Huron
Skinny lover av Bon iver
Cardigan av Taylor Swift
Say it aint so av Weezer
Takk for meg kjære DHSere! Det har vært så kjekt å ha dere i sofaen min, og håper vi ses igjen snart.
Vi ses snart, kanskje alt på halloween?
- Peter<3
Styrestilling i DHS
Nå nærmer det seg generalforsamling, og det er kanskje noen av dere som vurderer å stille til styret i DHS for det kommende året. Å være i styret er en fantastisk mulighet for å ha større innflytelse på hva linjeforeningen skal gjøre, i tillegg til at det er givende å kunne gi andre studenter en bedre studiehverdag. Linjeforeningene på NTNU belager seg på frivillig innsats og engasjement, og de overlever kun så lenge det er engasjement blant studentene til at den skal fortsette. Så vil du være med å sørge for at DHS fortsetter å være en linjeforening for alle? Så still til styret da vel! For å stille til styret trenger du kun sende en melding til Tordenskjold på facebook, og si ifra om hvilken stilling du ønsker å stille til! Lurer du kanskje på hva de ulike stillingene innebærer? Da er det bare å lese videre her, så får du en oppsummering av alle de ulike stillingene du kan stille til!
Leder
I år er det jeg, Tobias, som har hatt gleden av å sitte som leder i DHS. Som leder har du overordnet ansvar for linjeforeningen og dens aktiviteter. Du har ansvar for at alt linjeforeningen og styret skal får gjort blir riktig gjennomført, samt at du har et overordnet ansvar for alle komiteene som er underlagt styret i linjeforeningen. Å være leder er en givende og spennende jobb, så både gir varierte arbeidsoppgaver, som å representere DHS i linjeforeningsforumet på Dragvoll, samt å være et ansikt utad for styret og linjeforeningen, ved å holde taler på sammenkomster slik som julebord. Som styreleder leder du også styrets møter, og er kontaktperson for linjeforeningen på mail og ved andre henvendelser som måtte komme.
Nestleder
Vervet som nestleder er en veldig spennende oppgave i linjeforeningsstyret. Det som gjør dette vervet så gøyalt er at det avhenger veldig mye på hva man gjør det til selv. Den eksplisitte rollen til nestlederen er å være en «avlesser» for styrets leder; dersom lederen av en eller annen grunn er forhindret til å utføre sine oppgaver, er det du som står ansvarlig for å gjennomføre dem. Allikevel er det mye mer til nestledervervet! Man kan i teorien hjelpe til ved hele styrets anliggender. Videre, er kanskje den viktigste rollen til en nestleder, arrangeringen av fadderuka; disse to ukene hvor vi på historie ønsker velkommen til de unge håpefulle nye studentene ved vår kjære linje. Ikke minst er det veldig gøy å være med å diktere noe slikt, men også veldig givende å ha muligheten til å bli kjent med, og ta imot de ferske studentene på en trygg måte. Nestleder er dermed rollen for deg som ønsker å være med på å diktere, men ikke ønsker det gjeveste ansvaret.
Sommeravslutningen 2023
Med trofaste og gode medlemmer av linjeforeningen
Sekretær
Som fremtidige historikere vet vi at det er ingen ting som er viktigere enn god dokumentasjon, og som styrets sekretær er det du som er ansvarlig for at denne jobben blir gjort nøye. Å være sekretær er derfor en av de viktigste rollene i styret! Hvis du er en person som liker å ta ansvar for at ting blir gjort ordentlig er dette vervet for deg. Men du trenger ikke bekymre deg for at dette er et lite verv uten så mye å gjøre eller lite innflytelse. I tillegg til jobben som sekretær har du også muligheten til å ta på deg ekstra oppgaver som du måtte ønske, noe som gjøre dette vervet både interessant og fleksibelt.
Økonomiansvarlig
Som økonomiansvarlig har man ansvar for at pengene som DHS har blit brukt på en ansvarlig og riktig måte. Man har også ansvaret for å holde seg til budsjettet som blir satt opp. Den viktigste jobben til økonomisk ansvarlig er å vurdere om det er økonomisk tilstrekkelig å gjennomføre visse arrangementer. Utenom dette er økonomisk ansvarlig en rolig stilling i styret og man er også med på å hjelpe resten av styret der det trengs
Det synges i linjeforeninger på NTNU
Her fra Julebordet 2022
Informasjonsansvarlig
Vervet som informasjonsansvarlig ligner veldig et SoMe-verv. Ansvaret ligger på å lage arrangement, og være med på å gjennomføre dem. Med dette menes å lage Facebook arrangement og lage blæst på de andre kanalene som Instagram og Bloggen. Bloggen kan brukes slik som den som har vervet vil. Selv så har reisebrevet fra studieturen og fotballsesongens sammendrag vært kulest å jobbe med. Så sammenlagt er det et verv hvor en står ansvarlig for å lage og reklamere arrangement, og en har litt spillerom for hvordan en vil bruke kanalene ellers, som Instagram og bloggen.
Faglig ansvarlig
Som faglig ansvarlig i DHS har du ansvaret for de faglige arrangementene i regi av linjeforeningen. Det innebærer å avholde quiz og å planlegge og arrangere Minervas Ugle. Man kan ta initiativ til filmkvelder, og i tillegg har det tidligere blitt arrangert debatt.
Jeg anbefaler deg til å stille som faglig ansvarlig fordi det er et artig verv! Særlig spennende er muligheten man får til å knytte kontakt opp mot fagfeltet på historie. Man kan gjøre mye ut av det, og dersom du vil kan du alltids tenke kreativt i rollen!
Styret på Jubileumsballet
Det er et sosialt verv hvor en jobber for å gjøre livet bedre for en Historiestudent
Sosialt ansvarlig
Har du lyst til å ha et større ansvar for å arrangere de ulike arrangementene som gjør linjeforeningen vår unik, eller har du kanskje ideer til nye arrangementer som kan være med å bringe flere studenter sammen? Da er vervet som sosialt ansvarlig midt i blinken for deg! Som sosialt ansvarlig har du et større ansvar når det kommet til å planlegge og å gjennomføre DHS sine arrangementer. Så er du en som liker å planlegge sammenkomster til venner, eller en som ikke er redd for å ta i et tak for at planer skal bli gjennomført, da er vervet som sosialt ansvarlig for deg.
Styremedlem
Som styremedlem/styremedlem med kjelleransvar får du gleden av å oppleve å sitte i styret, uten det store ansvaret. Du vil fungere som poteten i styret, hvor du vil hjelpe de andre medlemmene med oppgaver som blir for store for de. Dette gjelder særlig oppgaver som handel til ulike arrangementer, bestilling av ulike typer merch, eller å være med på et møte. Generelt er det lite å gjøre for et styremedlem, og det vil være opp til deg som enkeltperson for hvor mye deltakelse du vil gjøre. Det er dog en forskjell på de 2 styremedlemsrollene: hvor styremedlem ikke har noen konkrete avsvarsoppgaver, har styremedlem med kjelleransvar (ikke akkurat sjokkerende) ansvar for kjelleren. Men hva er kjelleren? Dragvollkjelleren er et lokale for linjeforeninger og studenter ved dragvoll. Oppgaven er enkel, du skal sende mail å høre om lokalet er ledig til ulike datoer styret ønsker å ha arrangement.
De tidligere styremedlemmene oppfordrer på det sterkeste å stille om du sitter og tenker at styret kanskje ville vært gøy. Det er en enkel, men utrolig viktig rolle å ha for at styret kan få gjennomført alt de ønsker å gjøre for linjeforeningen.
Ny historiestudent? Se hit!
Meld deg på vår fadderuke, historiestudent!
Hei på deg, nye historiestudent!
Først og fremst ønsker vi på vegne av linjeforeningen ved historie på NTNU å gratulere akkurat deg med studieplass på NTNU. Trondheim blir enda litt mer fargerik med deg her! Vi ved linjeforeningen ved historie, Det Historiske Selskab, ønsker derfor å invitere dere til fadderuke med oss! Vi oppfordrer enhver ny student til å delta på en eller annen måte på denne fadderuka; det er en perfekt mulighet til å få kjennskap til byen, de nye medstudentene og studiemiljøet ved historie.
I tillegg skal vi gjennom de to første ukene av semesteret arrangere gøyale aktiviteter med både lek og moro!
Påmelding til fadderuka 2023 med DHS: https://docs.google.com/forms/d/1JIrbbI4SZ4S3TgOZrNktBypdI5WLxRYy-v3eVmll7Og/viewform?edit_requested=true
Peter Wessel Tordenskjold, en historisk figur.
Også vår maskot, følg han på instagram: @pwtordenskjold
En Sommerhilsen
Et studieår er forbi. Her kan du lese hva vi har gjort
Nok et skoleår er ferdig, og vi ser sommervarmen i øynene. Slike punktumer fordrer til refleksjon. Skoleåret fikk en pangstart med fadderuka hvor mange fikk nye bekjentskaper. Rebus, byvandring i Trondheim og ikke minst en egen dag på Samfundet var noe av det dagene ble fylt med. Hverdagen og forelesningene fulgte så. Noen møtte på en helt ny hverdag, andre så lite unormalitet i å ha semesteroppgaver eller veiledninger til masteroppgaven. For noen bestod også uken av fotballtrening med DHS og/eller quiz på Den Gode Naboen. Interessen vår for historien og bruk av den ble på et vis blitt tilfredsstilt i forelesninger, på Minervas Ugle, i våre pensumbøker eller kilder. Om vår higen etter historiske fremstillinger noen gang blir helt tilfredsstilt er forfatteren av dette innlegget noe usikker på. Det som derimot er sikkert, er sola og varmen sin trege avskjed utover høsten. Da trakk vi inn på sammenkomster som Tordenskjolds dødsdag, Halloweenfest og Julebord.
På Julebord synges det!
Ofte av full hals
En ny admiral ble offentliggjort
Kristin Mostad som mange år har vært engasjert i DHS, blant annet som Leder
Etter en hard eksamensperiode hadde vi ferie i overgangen til et nytt år. I vintermørke gikk hjulene fortsatt rundt på det lokomotivet vi kaller livet. Studenthverdagen ble for mange fylt med nye pensumbøker og emner, for de på siste året master kom deadline enda nærmere. Disse studentene opplevde både oppturer og nedturer når de prøvde å være en ordentlig historiker. Før fristen 15.mai var det fortsatt mye gøy å oppleve. Jubileumsball og studietur brøyt opp i de vante DHS arrangementene. Jubileet ble en braksuksess, som man sier i showbizz. I Banksalen var nye, kjente og gamle fjes samlet sammen i linjeforeningens ånd. De som var med til Budapest fikk oppleve en av Midt/Øst-Europas flotteste og spennende byer. Med museer, byvandring og opplevelser som nasjonalkamp var det fornøyde studenter som vendte hjem til bartebyen. Det som møtte dem var eksamensdatoer som var nærmere enn før.
15-år som linjeforening skulle feires.
Her er konferansierene Synne og Magnus på scenen for å si noe, oftest noe gøy.
DHS i Budapest
Historisk by, historiske folk, til og med historisk bra stemning
Innleverte eksamens-, bachelor- og masteroppgaver ble så unnagjort for de fleste. Omkring dette var det nasjonaldag i kjent trøndersk vær. I sol, vind, regn, og sol igjen gikk tapre DHS’ere i studenttoget igjennom Trondheim på 17. Mai. Uken etter å ha feiret vår grunnlovsdag, feiret vi semesterslutt. I festningsparken møttes studenter for å feire egen innsats og punktumet på vårsemesteret. Her var det også tid for å hedre noen studenter som har preget linjeforeningen i en årrekke. To nye DHS’ere ble innlemmet i Admiralitetet. Emil Joakim Stenvoll og Jan Egil Lien er DHS sine nye æresmedlemmer. Vi ønsker å gi dere den varmeste gratulasjonen! I tillegg ble det kåret en vinner av årets quizturnering. Quizlaget Mikiwi gikk av med seieren. Godt jobbet og gratulerer så meget!
Under avslutningsfesten ble en ny admiral innlemmet.
Mangeårig fotballtrener og quizgåer Jan Egil Lien. I sitt rette element, med ball i beina og sola i ryggen.
Vinnerene av quizturneringen: Mikiwi
Her representert med quizlagmedlemmet Solvor Lian Hovind.
Og med det var sommeren her. Etter en periode med overskyet vær kombinert med sporadiske regnbyger i Trondheim kom sola og varmen bardust på. Hvem skulle tru at vi skulle ha en hetebølge her til lands? Så husk å drikke vann og smøre dere med solkrem folkens!
Studenter i den gamle stad …
Fotograf: Tobias Sørensen
Uteksaminering av masterkullet!
Historiestudenter på historisk grunn foran hovedbygget til NTNU.
Uansett hva du gjør i sommer, så sier DHS takk for i år! Denne takken går til alle historiestudenter, de vi har samarbeidet med for våre arrangementer, de professorene som gjør vårt historiestudium spennende og lærerikt. Gratulerer alle historiestudenter med å ha kommet deg igjennom de utfordringene som har dukket opp dette året. Gratulerer med levert bachelor eller master eller eksamensoppgave. God sommer fra alle i DHS styret og meld deg som fadder om du kommer igjen til høsten ;)
Minervas Spurv - Randi Bjørshol Wærdahl
Vi har snakket med professor Randi Bjørshol Wærdal om historie, studietid, KI og masse mer. Les her
Intervjuer er fagligansvarlig Synne Svarstad Hanslien. God lesing!
De fleste av dere kjenner til Randi Bjørshol Wærdahl! Hun er emneansvarlig for innføringsemnet HIST1300/1350 (eldre historie), og er en kjent professor for alle som har vært innom førsteåret på historiestudiet. Hennes forskning har utgangspunkt i norsk og nordisk middelalderhistorie, og særlig handlingsrommet til kvinner både politisk og økonomisk. Hun har også forsket på forholdet mellom den norske kongen og de norrøne øysamfunnene i vest og sørvest fra ca. 1100-1400.
I denne utgaven av Minervas Spurv har jeg fått gleden av å intervjue Randi. Vi møttes på hennes kontor for en hyggelig prat om hennes forskning og studieliv. Jeg spurte henne om hvordan studietilværelsen i Trondheim var, hvilken matrett som var hennes «go-to» som student og hvilke bøker hun anbefaler historiestudenter å lese!
Her er noe av det Randi har skrevet om:
Njåstad, Magne; Wærdahl, Randi Bjørshol. (2020) Helgener i nord - Nye studier i nordisk helgenkult. Novus Forlag. 2020
Wærdahl, Randi Bjørshol. (2019) “Manndtz Nature vdi hindis hiertte” - Kvinner i krig og konflikt i nordisk senmiddelalder. Collegium Medievale
Wærdahl, Randi Bjørshol. (2018) A Well-adjusted Immigrant: Isabella Bruce, Queen Dowager of Norway, 1299-1358. Gender and Mobility in Scotland and Abroad.
Randi Bjørshol Wærdal
Professor på Institutt for historiske og klassiske studier
Hva gjorde at du ble interessert i historie?
- Jeg har alltid vært interessert i historie. Det er mange grunner til at jeg har blitt interessert i faget. Mine besteforeldre fortalte meg historier, og jeg var veldig glad i å lese. Jeg var veldig fasinert over historiene om vikinger og svartedauden, og setningen «Det kom et skip til Bjørgvin» har vi jo alle kjennskap til. I tillegg hadde jeg en veldig flink historielærer, som anbefalte meg å gå videre med faget. Jeg var nok veldig glad i å diskutere og drøfte med mine medelever.
Hva synes du er mest spennende innenfor fagfeltet?
- Middelalderhistorie er mest spennende, det er veldig annerledes enn det samfunnet vi kjenner til. Likevel er det noen element i Norge som er gjenkjennelig også i dag, f.eks. Lofotfisket. Historie er ikke alltid forståelig, men den er fascinerende. Det var en veldig annerledes verden. Jeg synes de mellommenneskelige relasjonene er veldig spennende, de sosiale og politiske aspektene. Når man ser på kvinnehistorie så ligger det et slags filter eller slør over det, som blir mye mer tydeliggjort med forskning. Det er også en utfordring med kildematerialet, det er nemlig veldig fragmentert i Norge.
Hvor var du student, og hvordan synes du det var å studere?
- Jeg var student i Trondheim. Her traff vi folk fra hele Norge, slik som i dag. Det var store forskjeller fra studentlivet nå. Trondheim var en liten by på 90-tallet, det har skjedd mye siden da. Nå er det mange kafeer og utesteder, vi hadde ikke like mye å velge i før – påpeker Wærdahl.
Vi var nok generelt mer avslappa og hadde en annen holdning til studiene. Vi var lite bekymret, og mentaliteten vår var annerledes. Studentene i dag jobber ved siden av studiene, vi hadde sommerjobber og greide oss med det. Boligprisene var jo mye gunstigere i Trondheim før, og rommene var store!
Var Samfundet også populært?
- Samfundet var mer for de som gikk på NTH (Gløshaugen). Vi møttes andre steder, og hadde en egen møteplass for studentene som gikk på det som var Universitetet i Trondheim. Kjellerne på Moholt var også populære.
Hva husker du best fra din tid som student?
- Jeg var mye på Dragvoll og var en «idealstudent». Men vi festet og hadde en sosial studietid. Som nevnt var vi ikke stressa, vi hadde ikke sosiale medier og det trykket mange studenter nå opplever.
Hva var ditt «go-to»-måltid i studietida?
Pizza, ris og pasta! Det er som i dag, det er billig og lettvint. Men jeg må legge til at kantina på Dragvoll har blitt mye bedre. Det snakker vi om nærmest ukentlig på instituttet!
“Vi festet og hadde en sosial studietid. Som nevnt var vi ikke stressa, vi hadde ikke sosiale medier og det trykket mange studenter når opplever.”
Hva er dine interesser utenom historie?
- Når historie er en så stor interesse, er det noen ganger vanskelig å skille jobb og fritid. Jeg er glad i å lese, men likevel prøver jeg å koble meg av bøker og skjerm på fritiden. Mange historikere lider jo av støvallergi – legger Wærdahl lattermildt til.
Kulturtilbudet er veldig bra i Trondheim, og det benytter jeg meg gjerne av!
Hva er dine favoritt historiske steder, og er det noen steder du ønsker å besøke?
- Av museum er jeg glad i Norsk Folkemuseum på Bygdøy og Håkonshallen i Bergen. I Norge og Norden er mange av de eldste bygningene borte. Selv om bygningene ikke er der lengre, er landskapet fortsatt likt; det er spennende for da kan man se for seg hvordan det har vært. Jeg leter stadig etter det gamle. I Bali kom jeg for eksempel over et gammelt kongepalass nord å øya, det synes jeg var spennende. Man kan jo undre seg hvordan det ville vært å reise uten å være historiker – legger Wærdahl til. Jeg skulle gjerne tatt en ny tur rundt om i Italia og Hellas.
Jeg er litt nysgjerrig på Chat-GPT, og lurer på hva du tenker om KI-utviklingen?
- Hmm ja, det er et spennende tema der vi står midt i diskusjonen. Historiefaget har ikke de største problemene. Vi ser omtrent fra den første setningen om det er laget av en datamaskin. Dette gjelder særlig på pensumbruken og hvordan referansene er. Det er viktig å understreke at kildeføringen ofte ikke henger på greip, og at Chat GPT finner opp kilder og forfattere som ikke eksisterer. Det kommer nok til å skje mye innenfor kunstig intelligens. Likevel tror jeg ikke den vanlige historiestudent er interessert i å bruke KI.
Har du noen boktips til historieinteresserte studenter?
- Det viktigste er å lese noe som fremmer din interesse. Jeg er glad i historiske romaner. Jeg kan anbefale bøkene til Hilary Mantel som er basert på senmiddelalderen. I tillegg liker jeg bøker der historie er litt mer sakprosa. Her anbefaler jeg Helen Castors Blood and Roses som handler om huset Tudor, eller Robert Bartletts The making of Europe. Dersom du vil lese noe på norsk er Bergen bys historie vol. 1 spennende. Det er en tjukk bok som byr på mange detaljer. Jeg vil også anbefale Tore Skeie som skriver om middelalderhistorie. I tillegg vil jeg anbefale Kate Atkinsons Emotionally Weird som beskriver utrolig godt hvordan det føles å være student.
Interessert i historiske romaner? Randi anbefaler denne forfatteren.
Hilary Mantel fikk internasjonalt gjennombrudd med boken Wolf Hall
En anbefalt sakprosabok om middelalder perioden 950-1350
Robert Bartlett - The Making of Europe
Hva forsker du på nå, og har du noen tema du ønsker å forske på fremover?
- Akkurat nå jobber jeg med kvinners politiske handlingsrom i norsk middelalder. Det kommer jeg til å fortsette å forske på. Kildematerialet viser hvordan kvinnenes økonomiske handlingsrom var, og det er mye kildemateriale på det i Europa, men lite i Norge. Jeg veileder masterstudenter hvert år innenfor dette temaet. Her er det stort potensial for ny kunnskap. Kildematerialet består i stor grad av brev som omhandlet økonomi, dette var viktige dokumenter som ble tatt var på. Det handler ofte om rettsaker der arveoppgjør og krangel om eiendom står sentralt.
Har du ellers noen tips til historiestudentene?
- For de studentene som virkelig er interesserte i historie er det viktig å lese og akkumulere historie. Utnytt deg av faglige og sosiale tilbud, spesielt hvis noen tilbyr deg veiledning. Å møte opp er en stor ressurs. Slapp av mer, det er mange stressa studenter som bærer på mye unødvendig engstelse. Det er lurt å planlegge uken, og å lage fremdriftsplaner så du kan ha oversikt over arbeidet ditt. Det er en klisje, men du får aldri studietiden tilbake. Så husk at du også skal være student, og gjerne ta deg en tur på byen i ny og ne.
DHS Fotball - Vår 2023
Fotball sesongen er over, les hvordan det har gått her
Fotballsesongen er over for denne gang!
Det Historiske Selskab har fullført en hel sesong i 7dentligaen. Vi var i en gruppe med tøff motstand, men vi tok utfordringen på så strak arm som mulig. Grunnet en vinter som absolutt ikke forstod når den ikke var velkommen lenger, ble kampprogrammet forskjøvet. Flere var inn i innspurten av masterskrivingen, eksamenslesing og lignende når våre siste kamper kom på løpende bånd. Rammene var kanskje ikke de beste, men innsatsen på banen og sidelinjen kan en ikke klage på. Vi møtte opp klare for dyst!
Første kamp etter nyttår kom 24.april mot en arrrrg motstander. Eureka, for Europastudie, stod på andre siden av banen på Eberg. Tidligere erfaring viste at dette var en vanskelig kamp, men vi holdt oss med i dansen lenge. Nye spillere møtte oss, full av domdristighet og showmanship. Vi fikk derimot ikke utnytt dette til det fulle og gikk dessverre på et forsmedelig 0-7 tap mot en av de arrrrrgeste rivalene.
En av pausepratene for vårsesongen.
Det generelle budskapet var: Spill mer ball og snakk mer sammen
Mai du skjønne kom noe bardust på med tre kamper ganske tett. I litt varmere vær og et mannskap som bygger relasjoner var fundamentet for noen jevne kamper. Janus B-for-beast-lag var først ute 2. Mai. Dette var studenter fra indøk, også kalt gløsinger. Vi kom til flere sjanser, og flere mål. En jevn og hardt kjempet kamp ble etter mange harde dueller omgjort til et 2-5 tap. Selv om vi kunne ha puttet på til flere, bør vår keeper Vemund og forsvarskjempe Henrik absolutt hedres for sin innsats for at det ikke ble et større tap.
En av våre forsvarsbautaer i aksjon.
Henrik gjør noe av det han kan best, vise ro og oversikt med ball. På mange måter en Van Dijk versjon fra Ålesund.
Trenerapparatet på sidelinjen kan være like viktig som spillerne på banen.
Det er her de store kamptaktikkene implemeteres. Og selvfølgelig litt beskjeder til dommerappartet!
7. Mai møtte vi Bævernes Ballklubb. Bæverne er fremtidige arkitekter, og de prøvde så godt de kunne å bygge bro fra sitt mål til vårt. Det lot seg ikke gjøre, i første omgang. Jevner kan det ikke bli, 0-0 til pause og en nerve som kunne sette en støkk i selv den mest rolige skjæra på tunet. Vi tilegner oss et mål. Det står 1-0! Om det hadde vært en tribune hadde det ristet som om det hadde vært et jordskjelv. Den imaginære skjelvingen avtok derimot når den imaginære resultattavla viser 1-3 ved kampslutt. Våre betrodde kamphaner på banen hadde gitt det som gis kan. Talerørene hos trenerapperatet var noget slitt og hodene på laget var ikke nødvendigvis de høyeste. Men sånn er det i krig og kjærlighet, som fotball går under, en kan ikke vinne alle kamper.
DHS i angrepsposisjon
Nummer 11: Ulrik
Nummer 9: Høye Lars
28 timer og 30 minutter etter avspark mot Bæverne, stod vi klare for dyst igjen. Igjen på Eberg, igjen sultne, igjen historiske. Vi skulle møte laget vi slo før julenissen kom. KOMkameratene er noe kjemigreier, og misliker oss samfunnsvitere. Det fikk vi kjenne på i forrige kamp. I solnedgangen viste vi at selv uten nok restitusjon og uten særlig med flomlys siste del av kampen, kunne vi spille en jevn kamp. Ordtaket “en Hawaii kamp” betyr at det er en kamp med sjanser begge veier. “Nå bølger det fint i kampen” sier kommentatorene når en overgang blir avløst av en overgang imot. Kampen var en periode preget av disse bølgene. Vi stod godt imot, mens vi hadde lys, 1-1 var det til pause. Eller som Nils Johan Semb kaller det: “Pæwwwwse”. Bein og sinn viste seg å være tyngre igjennom andre omgang. Flere sentrale spillere var ute med skade, nye kom inn. Men selv med nytt ungt blod gikk vi på et nytt tap. 1-3 ble stillingen, og alt det harde arbeidet føltes å være forgjeves. Det fascinerende med oss, og kanskje mennesker generelt, vi reiser oss fra tap og stiller klare til dyst neste gang.
Keeper: Benjamin
Tyskerne er eksperter på keeperposisjonen, noe som også viste seg her.
Siste kamp skulle spilles to dager etter det igjen. Skader, skole og andre distraksjoner gjorde at kampen ble avlyst. Så vi var ikke så klare til dyst som vi burde være.
Nummer 14: Robin
Lagets store ballkunstner.
Sist på tabellen, litt mange tap, skader og mer. En kan velge å fokusere på det negative. Sesongen har vist hvor vi er fysisk, taktisk såvel som mentalt. Det vi tar med oss er erfaringer, broderskap og samhold. Med andre spillere, med tilskuere og til tider motspillere. Vi har vunnet for første gang (ref tidligere fotballinnlegg) vi har putta kula i mål, vi har forsvart vårt eget. Det er mye positivt å ta med oss videre. Uansett hva som skjer kan en alltid trille ball, se på noen som triller ball eller snakke om ball trilling andre steder. Støtteapparatet ønsker å takke for oppmøte og en god fotballsesong 22/23. Det lønner seg å bidra innad i fotballaget, to tidligere trenere og engasjert er nå Admiraler i DHS. Initiativ i fotballaget er viktig for det nevnte samholdet og kan bli belønnet med ærestittel. Uansett, ballen triller videre. Takk for i år!
P.S. Det er enda flere bilder fra fotballsesongen i galleriet vårt. Ta en titt da vel
“Jeg har et løp til i meg!”