DHS Blogg
Halloween 2021
Takk for sykt god Stemning på årets første store DHS-fest!
Da var halloweenfesten unnagjort, så tusen takk for en fantastisk kveld til alle dere som tok turen ned til Cafe 3B på fredag!
Håkon og Haakon, vinnere av beste, og mest historiske kostyme.
Vi tenkte å gjøre litt ekstra stas på vinnerne av kostymekonkurransen. Hele styret er enige i at nivået var høyere en noen gang på årets halloweenfest, med alt fra Shrek og Mario, til ekstremt historisk korrekte 1700-talls antrekk.
Vi starter med de to kanskje mest ettertraktede prisene på en DHS-fest: beste kostyme, og beste historiske kostyme, som gikk til Haakon Alexander som Geralt of Rivia og Håkon som tidsreisende postmann fra opplysningstiden. Vi var spesielt imponert av det selvlagde historiske kostyme, med tidsriktige brev inkludert!
Vi kåret også det skumleste kostyme og mest originale kostyme. Skumleste gikk til Eva som djevel. mest originale ble vunnet av Tobias som Kim Joung-un. Så hadde vi beste gruppekostymer, som gikk til Paul og Ester som Mia og Vincent fra Quentin Tarantinos “Pulp Fiction”.
Eva og Tobias, vinnere av skumleste og mest originale kostyme.
Ester og Paul, vinnere av beste gruppekostyme.
Til slutt kåret vi også søteste kostymer, som gikk til Helle og Kristine som Cosmo og Wanda fra Disney-serien “Fairly Odd Parents”. Vi vil også gi en Honorable mention til det vi kan kalle beste tilfeldige gruppe kostyme, som utentvil var våre fire Marioer, samt en Luigi.
Takk for en kveld med sykt bra stemning, så håper vi dere er klare for arrangementene som kommer framover!
Semesterplan høsten 2021
Hei Folkens! Da er semesterplanen endelig klar. Vi satser på å kunne få i gang de tradisjonelle arrangementene vi ikke har kunne holde siden pandemien startet.
Det betyr at vi kommer til å ha alle de vanlige arrangementene våre, slik som quiz og slaberas, men vi får nå også endelig muligheten til å holde både halloweenfest og julebord, noe vi ikke kunne gjøre i fjor. Vi håper derfor at de av dere som fikk en litt tung start på studiene sine under pandemien kan se hva linjeforeningen faktisk gjør i løpet av et normalt år.
Vi starter året med Slaberas i dag kl 19 på Den Gode naboen. Vi sees der, så håper vi på et fantastisk år sammen med dere i DHS!
Generalforsamling
Takk for en flott Generalforsamling!
Deler av avtroppende styre. fra øverst venstre: Kristin, Emil, Matias, Tobias, Rebecca og Ulrikke.
Da er Generalforsamlingen overstått, og vi kan endelig gjøre klart for et nytt år fullt av morsomme arrangementer med dere!
I året som gikk ble vi uheldigvis hindret av en viss pandemi, men vi håper at det kommende året blir bedre, slik at vi igjen kan begynne med alle DHS sine tradisjonsrike arrangementer. Vi ser virkelig fram til et litt mer normalt år med linjeforeningen, og gleder oss masse til å kjøre på med fester og arrangementer vi ikke har holdt på over et år på grunn av Covid.
Påtroppende styre. fra øverst venstre: Kristin, Emil, Matias, Eir, Lasse, Margrete, Luisa, Benjamin og Rebecca.
Så må vi selvfølgelig takke det gamle styret. Spesielt takk til Tobias, Espen, Truls, Ulrikke og Martin, som nå trer ut av styret. Tusen takk for innsatsen dere har gjort for DHS! Og til slutt vil vi også ønske det nye styret lykke til, både gamle og nye medlemmer. Vi vet dere kommer til å gjøre en fantastisk jobb!
Takk for nå, så sees vi på neste arrangement!
Bli medlem i DHS!
Hei! Da har det nye semesteret kommet godt i gang, og vi håper alle har kommet seg inn i rutinen igjen med forelesninger og lesing. Nytt semester betyr også nytt år med linjeforeningen, og vi har mange morsomme planer for semesteret som kommer.
Styrene 2019/2020 og 2020/2021
Linjeforeninga holder mange arrangementer gjennom skoleåret. Alle er velkomne, men som medlem får man flere goder, blant annet gratis inngang på quiz, og mye billigere påmelding til større fester, slik som halloweenfest og julebord. Medlemmer prioriteres også over ikke-medlemmer på plassbegrensede arrangement slik som studieturen, som vanligvis skjer i løpet av vårsemesteret. Bli medlem ved å betale 250 kr til kontonummer 6402 05 02213 eller vipps til 662928. Husk å merke med "medlemskap". Så hva venter du på? Meld deg inn i DHS i dag!
Hver høst holdes det også generalforsamling for Det Historiske Selskab. Generalforsmalingen er linjeforeningens høyeste organ. Det er her vi gjennomgår året som har gått, tar opp viktige saker med medlemmer, gjør eventuelle endringer i vedtektene, og ikke minst velger det nye styret som vil sitte ut det påfølgende året (fram til neste høst). Styret er satt sammen av ni ulike verv, som dere kan lese mer om i vedtektene som er å finne på vår Facebook side under “filer”. For å ha stemmerett under generalforsamlingen må man være medlem. Det er derfor veldig viktig for oss at så mange nye studenter som mulig melder seg inn. Les mer om fordelene med medlemskap i DHS her. Årets generalforsamling avholdes den 22. September.
Hvis du er interessert i å stille til styret kan du sende melding til Peter Wessel Tordenskjold på Facebook. Førsteårsstudenter, eller medlemmer som ikke tidligere har sittet i styret, oppfordres på det sterkeste til å stille! to av de ni stillingene er forbeholdt personer som ikke har hatt tidligere verv i linjeforeningen, så å være ny i DHS er absolutt ikke en ulempe. Vi i det sittende styret håper å se dere til generalforsamling den 22. september!
Velkommen nye historiestudenter!
Hei! Vi i DHS ønsker deg velkommen som ny historiestudent ved NTNU! Vi håper alle gleder seg til å begynne med studiene sine, men før vi stikker nesa dypt ned i pensumbøker og rompa ned på lesesalen, skal vi selvfølgelig arrangere en aldri så liten fadderuke (eller to).
Først litt om oss. Det historiske selskab (DHS) er linjeforeningen for historie ved Dragvoll, NTNU. Vi arrangerer både sosiale og faglige arrangementer. I løpet av semesteret arrangerer vi alt i fra quiz og filmkveld, til halloweenfest og julebord. Vi håper at så mange nye studenter som mulig ønsker å melde seg inn i linjeforeninga. Du kan lese mer om oss her, eller på vår Instagram og Facebook.
Vi arrangerer også som sagt fadderuka for nye studenter på historie. I år, som i fjor blir fadderuka noe annerledes på grunn av pandemien og restriksjoner fra kommune og universitet, men det betyr ikke at vi holder tilbake. Det kommer til å bli to innholdsrike og morsomme uker. Her er programmet for de neste to ukene.
Er du ny student? Det er ikke for sent å melde seg på fadderuka med DHS. Fyll inn skjema du finner her!
Vi i Styret i DHS gleder oss til å se dere alle til uka, og håper dere får en fantastisk tid på NTNU sammen med oss!
DHS-året 2020-2021
et kort sammendrag av året som har gått
Da er dette DHS-året plutselig over. Vi i styret tenkte derfor det kunne passe seg med et lite tilbakeblikk over året som har gått. Vi kommer dessverre ikke unna det faktum at dette året har vært sterkt preget av korona, og at det for mange har vært et langt og tungt skoleår. For oss i styret har det vært kjipt å ikke kunne gjennomføre kjekke fysiske arrangementer slik som vi hadde håpet og ønsket. Det har nok vært like kjipt for dere som ikke har hatt fått mulighet til å møte på fysiske arrangement og kanskje ikke har fått kjent på hvor kjekt det er å være med i DHS. Vi i styret har på tross av situasjonen storkost oss på både fysiske arrangement og på arrangement over zoom.
Vi startet året med Quiz på Kieglekroa, første quizen til fagligansvarlig Truls og fullt hus! Dette ble ikke den siste gangen med quiz gjennom året, men vi måtte dessverre flytte oss over på Kahoot og Zoom. Men det har vist seg å fungere, og vi er glade for å se at flere av dere møter opp likevel.
Vi har videre innført et nytt arrangement «strikk og drikk» som vi rakk å ha fysisk en gang på Mormors før vi måtte flytte dette også over på Zoom. Men zoom stopper ikke strikke- og drikkeglade DHS’ere, praten blir det uansett mer av på disse arrangementene. Slaberas som er en god og gammel tradisjon for Det historiske selskab, fikk også dessverre samme skjebne som strikk og drikk, men som skrevet, Zoom stopper ikke prateglade folk. Så håper vi på gode samtaler på Kiegla til høsten.
DHS er kjent for mye sosialt, men også faglige arrangement, og vi har i år hatt tre veldig spennende Minervas Ugler. Tore T. Petersen har hatt to av disse: en om valget i USA og en om President Bidens utenrikspolitikk. Vi hadde også et foredrag holdt av Espen Storli og Pål Thonstad om karteller i Norge.
Men man kan jo også lære om historie gjennom film. Og flaks for oss har kinoen faktisk holdt åpent, så vi flyttet filmkveldene våre hit. Vi dro derfor to ganger, først så vi The Painted Bird og traumatiserte en stor del av medlemsbasen vår. Film to ble Den Største Forbrytelsen i håp om en mindre traumatiserende film, men ingen lykke der, var vel ingen som klarte å holde tårene tilbake.
Vi har i år prøvd å fokusere mer på de digitale plattformene våre, og en av disse er jo vår nye nettside!! I tillegg har vi hatt et større fokus på vår Instagram hvor vi har hatt en del konkurranser som julekalenderen, skrittkonkurransen og påskerebusen. Her har styret måtte tenkt nytt og kreativt, og det har vært gøy å se de kreative svarene og ikke minst konkurranseinstinktet deres.
Selv om mye har måtte gått digitalt i år har vi samlet oss ute i stedet. Gåtur til Geitfjellet, skøytedag i -16 grader, og vår-leker på en kald mai dag. Vi har dessuten prøvd å arrangere skidager der all snø har forsvunnet dagen før. Det har derfor blitt en running joke i styret at vi ikke kan å arrangere aktivitetsdager, været er aldri helt på vår side. Dessverre for mange så består halve styret av trøndere, og trøndere kan ikke det med godt vær.
Vi i styret er allerede godt i gang med å planlegge fadderuka, og håper mange av dere ønsker å være med å lage en super start på studieåret! Husk har man fått en fadderuke bør man gi en fadderuke.
Med dette vil vi ønske alle en god sommer, så sees vi igjen til høsten!
Q&A med tidligere faddere på DHS
Vi har spurt noen tidligere faddere hvordan det er å være fadder med DHS
Vi leter fortsatt etter flinke og engasjerte studenter som ønsker å være faddere for oss i høst. Fadderuka i år starter 16. August og vil bli fullstappet med mange morsomme arrangement. Vi spurte noen av våre tidligere faddere hvordan de syns det har vært å være fadder for DHS. Noen av disse har vært faddere hele 4 ganger, og gjengangeren for alle er at ingen angrer, og alle har syntes det var super gøøy!! Melde dere til Tordenskjold via sosiale medier om dere ønsker å være fadder, fristen er satt til 1. Juli! Husk, har du fått en fadderuke bør du gi en fadderuke.
Magnus (Bachelor i Historie)
Hvordan synes du det er å være fadder?
Å være fadder er herlig! Så fantastisk er det at jeg har vært det to år på rad. I møte med nye, muligens litt nervøse, historiestudenter er alltid spennende. Å være med på bli kjent leker er en vibe
Var det krevende å være fadder?
Det som kan være krevende med å være fadder er å få med seg alle nye studenter. Fadderuka er tross alt utenfor manges komfortsone, som gjør at ikke alle har lyst til å være med flere av arrangementene. Det som er nøkkelen til en god fadderuke er å gjøre nye studenter komfortable til å kunne være seg selv.
Hva synes du er det beste med å være fadder?
I min erfaring er det beste å se fadderbarna vokse opp. Å se utviklingen fra immatrikulering til siste dag i fadderuka er veldig givende. Å se de bli komfortable i en ny setting, ny by og et nytt kapittel gir mye glede. Vil også poengtere at utveksling av memes og morsomheter er en god nummer to.
Angrer du på å ha vært fadder?
Jeg angrer ikke å ha vært fadder. Jeg ville nok heller angret om jeg ikke valgte å bli det. En ønsker ikke å gå glipp av å bli kjent med så mange kule, interessante og morsomme folk.
Hvorfor bør folk melde seg til å være fadder?
Folk bør absolutt melde seg til å være fadder, minst ett år. Det er viktig for ny studenter å ha noen som er kjent med studiet og byen, i sin nære sosiale omkrets. Miljøet på DHS blir også mye tettere og bedre når det er mange faddere.
Margrete (Bachelor i Historie)
Hvordan synes du det er å være fadder?
Synes det er kjempegøy! Artig å få være med på å gi nye studenter muligheten til å få nye venner, bli kjent med det flotte historiemiljøet og bli kjent med byen.
Var det krevende å være fadder?
Nei. Hadde veldig flotte medfaddere som var flinke å stille opp, og mye av opplegget og fordeling av fadderbarna osv. var allerede planlagt av fadderstyre.
Hva synes du er det beste med å være fadder?
Å bli kjent med masse nye folk, ha noe å glede seg til hver dag i 2 uker og få nye venner.
Angrer du på å ha vært fadder?
Absolutt ikke!
Hvorfor bør folk melde seg til å være fadder?
Det er en fin måte å bli kjent med nye mennesker å få venner på. pluss at det er kjempegøy!
Ingvild (Master historie)
Hvordan synes du det er å være fadder?
Det er kjempekos! Det er alltid noe som skjer og mange nye fjes å ta inn, men med ulike arrangementer og gode medfaddere blir det aldri ensidig eller overveldende.
Var det krevende å være fadder?
Jajøss, men på en god måte altså! Som fadder har man ansvar over en haug med (for det meste) nye studenter, så man blir liksom den som introduserer de til studiene, byen og linjeforeninga, noe som kan virke som mye ansvar. Men med gode medfaddere og snille fadderbarn blir ikke dette noe problem!
Hva synes du er det beste med å være fadder?
Meget standard svar, men; å bli kjent med nye folk, helt klart!
Angrer du på å ha vært fadder?
Aldri. Etter mitt første år som fadder tenkte jeg at jeg aldri ville være det igjen, men har nå vært det tre ganger (og ett år som faddertante hehe) - angrer ikke et sekund!
Hvorfor bør folk melde seg til å være fadder?
Fordi det er gøy og spennende og innholdsrikt. Man blir kjent med mange kule folk og får seg nye venner, og det er generelt bare en opplevelse man ikke kommer til å angre på!
Marius (Bachelor historie)
Hvordan synes du det er å være fadder?
Å være fadder er veldig gøy, det å bli kjent med nye mennesker som man kan henge med gjennom studieløpet er gull verdt i forhold til det lille ansvaret du har i fadderuka.
Var det krevende å være fadder?
Det var ikke særlig krevende å være fadder. Det viktigste er å passe på at alle føler seg velkommen og har det gøy, har man gode medfaddere blir alt lettere.
Hva synes du er det beste med å være fadder?
Det beste med å være fadder er nettopp det å bli kjent med nye mennesker, man får også litt følelse av lederskap siden man organiserer aktiviteter samt passer på at alle har det bra.
Angrer du på å ha vært fadder?
Nei.
Hvorfor bør folk melde seg til å være fadder?
Folk bør melde seg til å være fadder om man ønsker å bidra til et bedre studentmiljø, det hjelper DHS, andre studenter og deg selv til få et sosialt felleskap når du studerer.
Historiske Filmer
Styret anbefaler noen historiske filmer det er verdt å se
Vi har samlet en liten liste med historiske filmer å se når man trenger en pause, men med følelsen av å gjøre noe produktivt likevel. Vi spurte styremedlemmene om de hadde noen historiske filmer å anbefale og det kom en haug gode forslag. Det er tydelig at filmer og historie er noe som går godt sammen.
Idi i smotri (Kom og se) anbefalt av fagligansvarlig Truls. «Kanskje den mest forferdelige krigsfilmen noensinne laget. Den hviterussiske filmen fra 1985 fanger krigens brutalitet og en ung manns møte med det på hjerteskjærende vis. Filmen følger den unge gutten Floyra mens han trasker gjennom et krigsherjet Hviterussland utsatt for nazistenes grusomheter mot den sivile befolkningen, og hans egen søken etter overlevelse i en hverdag der det virker mer og mer umulig. Denne filmen anbefales for alle som ønsker å bli traumatiser i godt over ett døgn etter filmvisning, og som ønsker å få et innblikk i hvordan krig faktisk kan føles ut som og portretteres på film. Mvh Truls». Truls kan også anbefale Sauls Sønn det er mer eller mindre en ekvivalent til Kom og se. Utenom at Sauls sønn tar for seg i like stor grad grusomhetene ved Holocaust på en måte der seeren er traumatisert i lang tid etterpå.
Vår kjære nestleder Tobias har ikke sett Waterloo fra 1970 men har den på listen. «Den skal være veldig bra laget, og de bruker den røde armee som statister i filmen, siden det ikke var så mye CGI blant annet.» Truls kan legge til at krigsscenene i denne filmen er «fackings helt rå». Videre bør man ta en titt på Bridge of Spies som Tobias liker veldig godt, og Enemy at the Gates er også ganske bra. En litt morsom men likevel historisk film er Death og Stalin.
Espen, kommunikasjonsansvarlig, syns at The standford prison experiment er ganske kul og kommer videre med en rekke filmer som 12.mann, hacksaw ridge, fury og 12 years a slave som er på hans topp liste av historiske filmer. De er både spennende og du kommer til å felle en tåre av flere av dem.
Videre nevner Espen Dunkirk, Unbroken og 1917 som også leder Kristin har på sin liste av favoritter. «Unbroken har vært veldig høyt på min favorittliste siden den kom ut i 2014, det er en så fantastisk fortelling og den får meg alltid til å grine både av sorg og glede. Selv om den er produsert og regissert av Angelina Jolie, noe som gjør til at mange snur seg bort, er det en film verdt å se. 1917 har jeg sikkert sett 10 ganger om ikke mer siden den kom i 2019. Man kommer ikke fra at det er en utrolig bra laget film, og har igjen en veldig rørende fortelling. Legg spesielt merke til scene på slutten når George MacKay springer bortover sletta, da skal han egentlig springe rett fram uten å falle. Men på grunn av måten filmen er filmet, valgte de å bare kjøre på med fallene, noe jeg finner litt morsomt, men også mer realistisk» I tillegg til disse nevner Kristin kjapt Kongens nei som en film vært å se. «Om du heller vil le litt og ikke vil se en så superhistorisk film, anbefaler jeg Jojo Rabbit!!»
Vår-lekene anno. 2021
Stolt gutt, fikk til engangsgrillen
På lørdagen møtte en 14 super gira DHS’ere opp på Theisendammen for en dramatisk konkurranse for heder, ære og en glemt twist pose.
Dagen startet rolig med tullprat og latter rundt engangsgrillen og pølsene ble fortært. Men brått ble kosen til alvor, og konkurransene skulle gjennomføres. Etter en hard kamp i potetløp, staffet, quiz, og bare et skadet styremedlem, vant Team lag tre (som i et tre, ikke tallet tre). Når alles kropper hadde blitt gode og kalde var det på tide å ta bussen hjem.
I full fart rundt ølboksen, før knall og fall. (Picture taken moments before disaster)
Vi lover, vi koser oss selv om det er kaldt og det er litt snø av og til.
Turer i Trondheim
Fine tips til gåtur i Trondheim!
Da er mai kommet og forhåpentligvis bringer hun med seg finere vær, kanskje er man litt lei av å sitte inn å lese til eksamen. Et tips er å komme seg ut, trekke litt luft og holde treningen vedlike også under eksamensperioden. I den anledning har vi kommet fram til seks forskjellige turer som ikke er altfor krevende. I tillegg er dette en fin måte å oppleve Trondheim på en litt annen måte!
Ladestien/Ringve
Denne turen kan du starte i Korsvika, du følger bare en veldig nedtråkket sti til Ladekaia, om denne er åpen kan du ta deg en god kopp kaffe her. Videre fortsetter du til Ringvebukta og Sponhuset, her selger de en del forskjellige ting, slik som vaffel! Du kan avslutte turen her, gå tilbake til Korsvika gjennom Ringve eller fortsette helt til Rotvoll for en lengre tur. Det er noen bakker men disse er få og korte, veldig fin spasertur eller joggetur om du vil ha litt terreng.
Ladehammeren
Du kan starte turen fra Lade barneskole også følger du Ladehammerveien opp, følg med til høyre når du går opp så vil du se en åpning i skogen etter hvert. Det er en bom for at biler ikke skal kjøre opp, der følger du bare stien oppover også er du på Ladehammeren. Vil du at turen skal være litt lengere kan du starte i Ringvebukta, gå Ladestien motsatt vei enn forklart over, for så å gå opp til Ladehammeren fra Korsvika.
Forsvarsrunden
Er du litt interessert i forsvarshistorie kan denne runden være for deg. Den går gjennom Småbergan, Rosenborg, Skyåsparken og Kuhaugen. På turen går du forbi Kristiansten festning. Du går også forbi Kasernen, en staselig bygning i Festningsgata som har huset mange forskjellige militære utdanningsinstitusjoner fram til 2002. Videre går turen til Persauneleir som ble bygd av tyskere under andre verdenskrig. Du følger bare den lille grønne pilen som det står forsvarsrunden på til du er tilbake til startpunkt. Kan anbefale å starte ved Tomassolen som ligger ved Festningsparken. Turen er på 5,4 km og tar ca. 3 timer og 20 minutter.
Estenstadhytta fra Lohove, en kortere og lengere rute
Turen starter på Lohove rett der hvor buss 3 har endestopp. Det er merket hvor man skal gå. Du følger først lysløypa til Bekken parkering, videre er det grusvei opp til Estenstadhytta. Hvis du vil ha en kortere tur på bare 6,8 km, går du bare samme vei tilbake. Om du foretrekker en noe lengre tur, kan du gå Kleivavegen til Bekken og ned til Lohove. På denne turen kan du gå innom 3 Til Topps-turmål; Månen, Estenstadhytta og Burmaklippen. Den lengre turen er på ca. 9,8 km.
RETT UT Ilabekken: 5,2 km, enkel, 1 time og 30 minutter
Du kan starte turen i Ilaparken eller ved nedre Ila, gå opp langs Hanskemakerbakken, så inn Møllebakken, deretter følger du en tursti opp til demningen. hvis du ønsker det kan du ta turen rundt Theisendammen før du går ned igjen. Denne runden er rundt 5,2 km, kommer så klart an på om du tar runden rundt dammen eller ikke.
Våttakammen fra Vestoppfarten (videre til Geitfjellet om ønskelig)
Det finnes mange startpunkter for å gå til Våttåkammen, du kan starte nede på Ila. Ta samme rute som RETT UT Ilabekken ruten, følg Møllebakken inn på Roald Amundsens vei, og start selve turen fra Vestoppfarten. Det er ganske jevn stigning med fin utsikt hele veien opp. Det er satt opp flere benker på turen, så du kan slappe av og nye utsikten. Fra Vestoppfarten og opp er det ca. 1,5 km, så turen blir ca. 3,2 km til sammen om du starter på Ila. Videre fra Våttakammen kan du gå videre opp til Geitfjellet. Dette vil legge på ca. 1,7 km til turen. Våttakammen er 286 moh og Geitfjellet er 416 moh.
GOD TUR!