Tips og triks fra en rutta student

Hei alle sammen!

Da har dere endelig kommet dere til Trondheim og begynt å studere! Gratulerer så mye og velkommen til oss <3

Her vil vi gi dere noen gode tips, både generelt for det å studere, men også for historie og kanskje mest velkomment er hvordan i all verden man skal komme seg rundt på Dragvoll.

Mange av dere vil gå inn i studietiden uten en eneste bekymring, og det er helt supert, men fordi jeg vet at det finnes mennesker som gruer seg og som bekymrer seg så kommer jeg i dette innlegget til å skrive en del ting som for noen kanskje kan virke litt banalt, men hvis bare én person finner trøst i det jeg skriver så er jeg fornøyd.

Som historiestudent vil du høre til på Dragvoll - Dragvoll kan virke forvirrende og overveldende når man først begynner her, men det er faktisk mulig å bli kjent, og nå skal jeg fortelle deg hvordan. Det første du kan gjøre er å bli kjent med mazemap, det er en nettside og en app med kart over alle campusene på NTNU. Det som er viktig å huske på er at «nivå 3» på Dragvoll betyr førsteetasje (gudene vet hvorfor) så ikke begynn å vandre i trapper hvis det står at du skal på nivå 3. Bokstavene foran romnummeret forteller deg hvilken campus rommet er på – som historiestudent vil du mest sannsynlig kun ha fag på Dragvoll så alle romnummer vil starte med «D». Er det «DL» betyr det at det er på Låven og er det «DI» betyr det at det er på idrettsbygget. En annen lur ting å vite er at romnummeret (på de mindre rommene) forteller deg hvilket bygg og etasje rommet befinner seg i. Eksempelvis vil rom «3511» befinne seg i bygg 3, nivå 5 (altså to trapper opp, siden vi starter på nivå 3).

Du står fritt til å ta notater for hånd, på pc eller på telefonen om du føler for det. Forskning viser at studenter som noterer for hånd lærer bedre, men du kjenner deg selv best så gjør det du føler for. Det kan være greit å huske på at det er ikke akkurat flust med stikkontakter i auditoriene så om du har en pc med dårlig batteri kan det være lurt å ha med en notatbok for sikkerhetsskyld.

Jeg anbefaler å lese pensum før forelesning, de fleste fag legger ut leseliste, med hvilke kapitler/bøker som er til hver forelesning og ved å lese dem på forhånd vil du få mer ut av forelesningene. Men om du finner ut at du syns det er lettere å lese pensum etter forelesning så gjør du heller det, bare pass på at du faktisk får lest pensum – det er mye å komme igjennom og det suger å føle at man henger etter. Det finnes også mange gode ressurser på nett – jeg kan blant annet anbefale «Crash Course History» på Youtube. Der vil du få en litt enklere innføring i historie som kan være et godt supplement til pensum, som gjerne er litt tungt å komme seg igjennom.

Det kan være litt stress å holde styr på alt, så det kan være lurt å sette opp en plan for semesteret. Sjekk ut når du har forelesninger og ulike innleveringer og hva som skal være lest til når. Ved å jobbe jevnt vil det ikke bli overveldende, også vil du ha tid til å gjøre mye gøy på fritiden.

Det er ikke faste plasser i forelesningsrommene, så sett deg der du har lyst til å sitte, prøv ut om du foretrekker langs veggen eller helt foran eller hvor som helst. Det er ikke obligatorisk å møte opp i forelesning, men man lærer mer ved å dra i dem, og erfaring tilsier at når du først begynner å skippe forelesninger så blir det vanskelig å komme seg tilbake i rutine igjen, så jeg anbefaler å møte opp.

I hvert eneste undervisningsrom henger det lapper med at det ikke er tillatt med mat og drikke, men min erfaring er at det er det absolutt ingen som bryr seg om. Jeg vil likevel anbefale at du kanskje ikke spiser makrell i tomat midt i auditoriet, da vil muligens folk rundt deg bli litt misfornøyde. Mindre luktende mat er det derimot ingen som vil si noe på.

Husk å søke om stipend og lån fra lånekassen. Du vil ikke få utbetalt stipendet før du har registrert deg som student og betalt semesteravgift, så husk å gjøre det også. Du vil få en mail fra NTNU med hvordan du gjør det. Hvis du av en medisinsk grunn ikke har mulighet til å ha deltidsjobb ved siden av studiet har du mulighet til å søke om tilleggsstipend. Stipendet heter «tilleggsstipend ved nedsatt funksjonsevne» og gjelder de av dere som har for eksempel ADHD eller andre lærevansker, eller en kronisk sykdom som gjør at du rett og slett ikke har overskudd til å jobbe ved siden av. Du finner det ved å google navnet, da vil du finne et skjema som du må ta med til legen også sende inn til lånekassen. Erfaringsmessig så tar behandlingen av søknaden ganske lang tid så jeg anbefaler å være tidlig ute.

Apropos det – NTNU har mulighet til å tilrettelegge for dere som trenger det, du kan blant annet få tilrettelagt lesesalsplass hvis du (igjen) av en medisinsk grunn ikke klarer å bruke de vanlige lesesalene, eller du kan få mer tid på eksamen eller mye annet. Søk opp og se hvilke muligheter som er relevante for deg.

Når det kommer til å registrere seg på studentweb som jeg akkurat nevnte, hvis du går bachelor vil du vil få spørsmål om å velge «fag 2», og dette kan være litt forvirrende. Fag 2 er det vi studenter stort sett kaller breddeår, som er at ett av de tre årene du går bachelor skal du ha et årsstudium i et annet fagområde enn historie. Du trenger ikke stresse med å velge det nå, og du kan også velge om du vil ha breddeåret ditt i år to eller om du vil ha det etter du har levert bacheloroppgaven din. Bruk litt tid på å finne ut hva du vil ha breddeår i, det er mange spennende fag på NTNU, og du trenger altså ikke bestemme det nå i starten.

I august og januar får vi utbetalt «storstipend», og for mange kan det kanskje være fristende å bruke dette på morsomme ting, men husk at disse pengene er ment til å brukes til å kjøpe pensum og som et supplement til stipendet vi får utdelt resten av året så om du er lur setter du det på en sparekonto og bruker det jevnt utover. Det er lite kult å måtte ringe mamma og be om penger når det er tomt på kontoen …

Det finnes mange ulike måter å være student på, så jeg skal ikke fortelle deg hvordan du skal gjøre det, internett har utallige tips og triks og ulike studieteknikker – finn det som passer best for deg! Bruk lesesalene på skolen, les pensum og ta notater. Spør vennene dine om dere skal møtes for å snakke om pensum eller semesteroppgavene, og ikke mist motet når ting er vanskelig. De fleste andre syns også det er vanskelig, men vi kommer oss gjennom det sammen!

Professorene kan virke veldig skumle, men de er egentlig ganske hyggelige mennesker, så ikke vær redd for dem.

Studenter ved NTNU har mulighet for litt diverse helsehjelp gjennom SIT (Studentsamskipnaden i Trondheim) – hvis du finner ut at du bør ta deg en tur til tannlegen så kan du få dekket deler av prisen ved å sende en søknad til SIT, og de har ulike samtaletilbud hvis du finner ut at du trenger noen å snakke med. Sjekk ut SIT sine nettsider for mer informasjon om det. For øvrig vil jeg anbefale å skaffe deg en fastlege her i byen, det er sannsynlig at du blir her en stund og det er stress å få ordna seg legetime når du ikke har fastlege her.

SIT har også treningssentre rundt omkring i byen, til en veldig god pris. Det er ofte ganske fullt på treningssentrene i starten av semesteret, men det pleier å være en del frafall etter hvert og hvis du syns det er litt skummelt å trene så kan du trene på morgenen, da pleier det å være lite folk. På nettsiden til SIT kan du også sjekke pågang på de ulike sentrene, så ser du om det er mye folk eller ikke.

Trondheim er en nydelig by med mye spennende å gjøre, det finnes foreninger og lag ved NTNU for alt mulig, NTNUI tilbyr alt fra dans til rumpeldunk, så du finner sikkert noe artig å gjøre på fritiden.

En ting mange kanskje har hørt om studentmiljøet i Trondheim er Samfundet. Det er et ikonisk bygg med lange tradisjoner og en rik historie. Samfundet tilbyr mye artig for studenter. Følg dem på Facebook og se når de legger ut mulighet for å bli frivillig der, eller se om det er noen arrangementer du har lyst til å dra på. De har alt fra temafester til konserter til ølsmaking. Men som student i Trondheim er det ikke «obligatorisk» å være medlem av Samfundet, så hvis du er en person som ikke helt føler for å feste der så gjør det ingenting.

 Linjeforeningen vil ha arrangementer med jevne mellomrom, stort sett én gang i uka. Dette er en fin mulighet til å bli kjent med de andre studentene, og møte studenter som har andre fag enn deg selv. Vi arrangerer også mye faglig som kan være veldig spennende. Hvis du selv ønsker å sitte i styret kan du stille til valg når vi har generalforsamling i september. Se OM OSS for hvordan man melder seg inn i linjeforeningen.

Nå kommer jeg ikke på noe mer å gi tips om, men dere kan alltid sende en melding til en i styret eller til maskoten vår Tordenskjold hvis det er noe dere lurer på. Fadderne deres er også der for å hjelpe dere, så ikke nøl med å spørre hvis det er noe! Lykke til med studiene, jeg håper dere trives <3

Forrige
Forrige

Minervas Spurv med Monica Miscali

Neste
Neste

Velkommen nye historiestudenter!