Historiske Bok-tips

2021 har gitt oss mang en grunn til å holde oss inne. Denne uka var planen å dra på skitur, men da begynte det selvfølgelig å regne. Som vestlending får jeg hjemlengsel i slikt regnvær, men det varte tross alt ikke så lenge. Nå snør det visst igjen her i Trondheim – byen med fire årstider på en og samme dag.  Meeeen, det betyr jo også at sesongen for kakao, ullpledd og en god bok enda ikke er over. Vi har derfor bedt DHS-ere sende inn bok-tips på historiske bøker og biografier det er verdt å sette av tid til denne våren.

 
Leksikon om lysog mørke.jpg

Leksikon om lys og mørke

Jo-Ivar Holten, tipser om Leksikon om lys og mørke av Simon Strange. Denne boka handler om Henry Rinnan (rinnan-banden) og behandlingen av jøder i Norge under andre verdenskrig. Han syns det var en spennende bok, som var skrevet på en god og beskrivende måte, og at den virkelig fanger leserens oppmerksomhet. Den har også blitt gjort om til et teaterstykke som kan være vært å se etter.



råskapens Europa.jpg

Råskapens Europa

Jacob Andresen, tipser om Råskapens Europa av Keith Lowe. Han synes bildene i boka står godt til teksten og at de sammen gir et inntrykk som sitter igjen hos leseren. Boka fanger øyeblikkene på en veldig god måte og den visuelle fremstillingen gir et større inntrykk. Samt at den tar for seg veldig mange interessante beretninger og historier. 2.vk og etterdønningene av krigen er et interessant tema generelt.

The invention of Wings.jpg

The Invention of Wings

Eir Delphin, tipser om The Invention of Wings av Sue Monk Kidd. Denne boka handler om slaveriet i sørstatene. Boka er en roman, men den er basert på historiske mennesker. Historien er noe brodert, men var en fortelling som virkelig dro leseren inn og boka var helt nydelig. Boka gir også et godt innblikk i livet til de menneskene den handler om og leseren får følelsen av å bli kjent med virkelige mennesker og deres kamp for frigjøring. Den sterke historien gjør at det er vanskelig å legge fra seg boka.

Verdens Historie Med fortiden som speil.jpg

Verdens historie: Med fortiden som speil

Den anonyme historikeren tipser om Verdens historie: Med fortiden som speil av Terje Tvedt. Har ikke lest hele boka bare halve men hittil er den veldig bra og gir gode vibber.

The song of Achilles.jpg

The Song of Achilles

Dersom man liker antikk historie og mytologi, anbefaler Ingvild Lekve The Song of Achilles av Madeleine Miller. Dette er en heller moderne vri på den kjente historien om Akilles og trojanerkrigen, sett fra perspektivet til Patroklus - kompisen/elskeren/søskenbarnet (spørs hvilken kilde man ser på) til Akilles. Dette er en ganske lettlest fortelling som fokuserer mye på hovedkarakterene, i tillegg som man får en annen tolkning av det kjente homeriske eposet.

Circe.jpg

Circe

Circe er den andre boka til Madeleine Miller og, slik som The Song of Achilles, er den satt i antikkens Hellas. Den handler om historien bak heksa Circe, som er best kjent fra eposet om Odyssevs. Her får man innblikk i bakgrunnen til den kjente heksa, samt som man møter andre kjente figurer fra gresk mytologi. Er man lei den regnfylte/snøfylte studiehverdagen (kommer an på dagen her i bipolare Trondheim), kan denne boka transportere deg til en heller solfylt fortid samtidig som man får en annen vri på en allerede kjent mytisk figur.

A treasury of Royal Scandals.jpg

A Treasury of Royal Scandals

A Treasury of Royal Scandals: The Shocking True Stories of History's Wickedest, Weirdest, Most Wanton Kings, Queens, Tsars, Popes, and Emperors av Michael Farquhar er en morsom, lettlest bok med mye sladder om forskjellige konger, dronninger, og andre ledere (som tittelen tilsier). Her kan man skaffe seg mange små fun facts som alltid er kjekt å ha i baklomma.

My own words.jpg

My Own Worlds

Kristin tipser om My Own Worlds av Ruth Bader Ginsburg, Mary Hartnett og Wendy W. Williams. En halv-selvbiografi om Supreme Justice Ginsburg. Blandingen mellom hennes egne ord og gamle verker, og Mary og Wendys input gjør denne boken veldig bra. Leseren får et godt innblikk i hvordan livet til en virkelig girlboss før sin tid er og boka er generelt virkelig inspirerende. I tillegg får du et innblikk i Amerikansk politikk og rettssystem. Boka er delt inn i flere deler, 5 til sammen og del 3 On Gender Equality: Women and the Law var nok den mest spennende men detter kommer nok av at jeg nettopp har sett filmen On Basis of Sex på Netflix som også anbefales.  

A promised land.jpg

Et lovet land

Rebecca anbefaler Et lovet land av Barack Obama. Denne boka er første bind av Barack Obamas selvbiografi. Boken er godt skrevet med fin flyt og Obama veksler elegant mellom beretninger om livet som ung identitetssøkende mann og lederen av den frie verden. 




Maria Beck tipser om Kongens nei av Alf R. Jacobsen, År null av Ian Buruman og Alt lyset vi ikke ser av Anthony Doerr. Dessuten også doku-såpe serien «Unser mutter, unser vater» norsk tittel «krigens unge hjarte» som handler om fem ungdommer før, under og etter 2vk. Beskrivelsene av bøkene er hentet fra nettet.  

 
Kongens Nei.jpg

Kongens nei

Spennende, interessant og lærerik bok. Selv om historien kan vær kjent for mange så er boken speket med detaljer som du kanskje ikke viste fra før av. Boka er formidlet på en underholdene måte. Boka har også blitt filmatisert for den dom foretrekker det. Den har 3,5 stjerner på Goodreades.



Alt lyset vi ikke ser.jpg

Alt lyset vi ikke ser

Boka byr på vakre metaforer og rike detaljer, den er veldig vanskelig å legge fra seg. Den handler om to parallelle historie, der den ene historien befinner seg i Frankrike og den andre i nazi-Tyskland. Den har fått 4,3 stjerne på Goodreades. Generelt en gripende bok.


år null.jpg

År null

Handler om siste året av krigen, når verden ligger i ruiner. Forfatteren prøver ikke finne noe løsning på problemene Europa hadde, men forteller heller historiene som de var. Denne boka har fått 3,9 stjerne på Goodreades.

Forrige
Forrige

Vi Feirer Kvinnedagen!

Neste
Neste

Vinner av skrittkonkurransen!